Mee Goreng Mamak

Suatu malam, aku bersama beberapa org juniorku pergi ke restoran BB untuk makan malam. Selepas mengambil tempat duduk, datang akak pelayan yang comel berbaju t-shirt kuning, dengan buku kecil di tangan bersedia mengambil tempahan makanan. Entah kenapa waktu tu tekak aku terasa nak sangat telan mee goreng mamak, jadi aku cuba tanya akak tu di sini ada tak jual mee goreng mamak. Akak pelayan dengan senyuman yang tercoret di mukanya menjawab sini memang ada jual mee goreng mamak. Aku terus tempah satu mee goreng mamak walaupun dalam hati rasa ragu2 juga sebab restoran BB ni sebenarnya restoran melayu yang mana pengusaha dan pekerja2nya semua melayu asal Kelantan.Di restoran melayu macam ni ada ke jual mee goreng mamak? Bukan mee goreng mamak hanya dijual di restoran mamak ke? Pandai ke orang melayu goreng mee goreng mamak sepertimana mamak menggorengnya? Tetapi dengan meyakini konsep masakan itu universal sifatnya dan tidak mengenal rupa bangsa dan warna kulit aku buat kesimpulan awal bahawa memang restoran BB ni ada menjual mee goreng mamak.

Setelah menunggu beberapa ketika maka tibalah segala pesanan kami tadi ke atas meja. Nasi putih, sup ayam, tom yam ayam, telur dadar, dan mee goreng mamak diletakkan satu persatu. Tapi opss...seperti ada yg tersilap pada hidangan ini. Kesilapan pertama ialah ada 2 telur dadar sedangkan yang dipesan cuma satu manakala kesilapan kedua pula ialah mee goreng mamak tersebut langsung tak macam mee goreng mamak, lebih kelihatan seperti mee goreng basah, sgt basah macam mee goreng hailam pun ada. Maka kami maklumkan kepada abg yg menghidangkan makanan tersebut akan kesilapan hidangan kami. Abang tu pun mengaku terlebih hidang 2 telur dadar tapi katanya mee goreng tu memang mee goreng mamak, walaupun cara dia menjawabnya kelihatan teragak2. Kebetulan akak comel yg berbaju kuning tadi lalu di depan kami dan aku melambai2kan tangan sebagai isyarat untuk dia menghampirkan diri ke meja. Aku tanya dia untuk mendapatkan kepastian betul ke mee goreng basah ni sebenarnya mee goreng mamak. Dia pun bagi jawapan yg sama dengan abg td, memang inilah mee goreng mamak. Maka aku pun terimalah penjelasan akak tadi bahawa mee goreng yang ada di depanku ini memang mee goreng mamak walaupun masih boleh dipertikaikan 'kemamakkannya' berdasarkan rupa bentuknya lebih hampir kepada mee goreng basah.Maka pelajaran moral no. 1 yang aku dapat ialah 'lain kali kalau nak makan mee goreng mamak pergi saja ke kedai mamak, jangan mengada ngada pergi ke kedai makan melayu,kalau minta juga, memang dapat mee goreng mamak versi melayu la jawabnya'. Sekian...

"Dari kamar usang aku melihat dunia"

This entry was posted on Thursday, March 3, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Powered by Blogger.