Mahu Jadi Jebat?


Dewasa ini aku lihat ramai anak muda yang teringin jadi Hang Jebat. Seorang pendekar gagah yang berani menegakkan kebenaran dan melawan kezaliman. Kerana sahabatnya Hang Tuah difitnah dan dihukum Sultan,  istana diserangnya dan Sultan beserta para pembesar habis dihalaunya.Terinspirasi dari keberanian Hang Jebat melawan kekuasaan, maka anak-anak muda kini sentiasa lantang mengkritik pihak-pihak yang berkuasa jika ada sebarang isu yang timbul yang dilihat merugikan kepentingan rakyat. Mereka mengkritik sama ada melalui laman sosial facebook, twitter mahupun di blog-blog.

Akan tetapi dalam keghairahan tersebut, jangan kita lupa untuk menyelidiki dahulu kebenaran isu-isu yang ditimbulkan. Perlu diteliti dahulu apakah isu-isu itu mempunyai fakta ataupun sekadar direka-reka unuk menyedapkan cerita. Faktalah yang membezakan sama ada ianya isu yang wajar diambil perhatian ataupun tidak. Tanpa fakta yang tepat ia hanyalah khabar-khabar angin. Di sinilah  fikiran yang matang diperlukan supaya kita dapat mempertimbangkan kebenaran isu itu, seterusnya apabila sudah disahkan dan diyakini barulah kita boleh bersuara. Jika tidak kita hanya akan jadi seperti anjing menyalak bukit, tekak sakit tapi bukit tak juga  runtuh2.

Berbalik kepada Hang Jebat, pada aku pengakhiran Hang  Jebat adalah satu tragedi. Dia bangkit melawan kekuasaan yang didakwanya menindas. Padanya kematian Hang Tuah perlu dibela. Berbekalkan kepercayaannya dengan 'kebenaran' itu, dia mengamuk, istana dilanggar dan habis dayang-dayang dibunuhnya.Malangnya Hang Jebat tersilap, Hang Tuah nyata masih belum mati. Akhirnya 'kebenaran' itu muncul kembali dan dia sendiri akhirnya dibunuh oleh 'kebenaran' yang ingin dibelanya.

This entry was posted on Monday, September 12, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Powered by Blogger.